Μια ενδιαφέρουσα μέτρηση που φαίνεται να επηρεάζει αρκετά την τιμή των κρυπτονομισμάτων και κυρίως αυτή του Bitcoin(BTC) είναι η αναλογία Φόβου-Απληστία σε ελεύθερη μετάφρασή του Fear & Greed Index.

Γιατί υπολογίζεται αυτή η μέτρηση;

Η συμπεριφορά της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται πολύ από το συναίσθημα. Οι άνθρωποι τείνουν να είναι άπληστοι όταν η αγορά ανεβαίνει, με αποτέλεσμα το FOMO* (Φόβος να μείνουν εκτός). Επίσης, οι άνθρωποι πωλούν συχνά τα κρυπτονομίσματά τους αντιδρώντας παράλογα σε μια πτώση της αγοράς.

Υπάρχουν δύο απλές υποθέσεις:

  • Ο υπερβολικός φόβος μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν πολύ. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αγοράς.
  • Όταν οι επενδυτές γίνονται πολύ άπληστοι, αυτό σημαίνει ότι η αγορά οφείλει διόρθωση.

Ως εκ τούτου, αναλύεται το τρέχον συναίσθημα της αγοράς του Bitcoin και συγκρίνουμε τους αριθμούς σε έναν απλό μετρητή από 0 έως 100. Το μηδέν σημαίνει “Extreme Fear”*, ενώ το 100 σημαίνει “Extreme Greed”*.

Τρόπος Υπολογισμού

Συλλέγουμε δεδομένα από τις πέντε ακόλουθες πηγές. Κάθε σημείο δεδομένων συγκρίνεται με την προηγούμενη ημέρα για να απεικονιστεί η αλλαγή συναισθημάτων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ας δούμε τι επηρεάζει το δείκτη:

Μεταβολή (25%)

Μετράμε την τρέχουσα μεταβολή της τιμής του Bitcoin (BTC) και το συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των τελευταίων 30 και 90 ημερών. Υποστηρίζουμε ότι μια ασυνήθιστη αύξηση της μεταβολής είναι ένα σημάδι φόβου για την αγορά.

Όγκος Αγοράς (25%)

Επίσης, μετράμε τον τρέχοντα όγκο των συναλλαγών και την ορμή της αγοράς (πάλι σε σύγκριση με τις μέσες τιμές των τελευταίων 30/90 ημερών) και συνδυάζουμε αυτές τις δύο τιμές. Γενικά, όταν βλέπουμε υψηλούς όγκους αγορών σε θετική αγορά σε καθημερινή βάση, συμπεραίνουμε ότι η αγορά ενεργεί άπληστα.

Κοινωνικά μέσα (15%)

Ενώ η ανάλυση των συναισθημάτων στο Reddit είναι ακόμα υπό εξέλιξη (εξακολουθούμε να πειραματίζουμε κάποιες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την αγορά στον αλγόριθμο επεξεργασίας κειμένου), η ανάλυση μας στο twitter πραγματοποιείται κανονικά. Εκεί, συλλέγουμε και μετράμε δημοσιεύσεις σε διάφορα hashtag για κάθε νόμισμα (δημόσια, εμφανίζουμε μόνο αυτά για το Bitcoin) και ελέγχουμε πόσο γρήγορα και πόσες αλληλεπιδράσεις λαμβάνουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα). Ένα ασυνήθιστο υψηλό ποσοστό αλληλεπίδρασης οδηγεί σε αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον για το νόμισμα και στα μάτια μας αντιστοιχεί σε μια άπληστη συμπεριφορά στην αγορά.

Οι έρευνες (15%) τέθηκαν σε παύση

Μαζί με το strawpoll.com, μια αρκετά μεγάλη πλατφόρμα δημοσίων εκλογών, διεξάγουμε εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις και ρωτάμε τους ανθρώπους πώς βλέπουν την αγορά. Συνήθως, λαμβάνουμε 2.000 – 3.000 ψήφους σε κάθε δημοσκόπηση, οπότε λαμβάνουμε μια εικόνα του συναισθήματος μιας ομάδας επενδυτών κρυπτογράφησης. Δεν δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά ήταν αρκετά χρήσιμο στην αρχή της μελέτης μας.

Κυριαρχία (10%)

Η κυριαρχία ενός νομίσματος υπολογίζεται από το μερίδιο αγοράς του σε σχέση με το συνόλο της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Ειδικά για το Bitcoin, πιστεύουμε ότι η αύξηση της κυριαρχίας του Bitcoin προκαλείται από φόβο (και συνεπώς μείωση) υπερβολικά κερδοσκοπικών επενδύσεων alt-coin, καθώς το Bitcoin γίνεται όλο και περισσότερο το ασφαλέστερο κρυπτονόμισμα. Από την άλλη πλευρά, όταν η κυριαρχία του Bitcoin συρρικνώνεται, οι άνθρωποι γίνονται πιο άπληστοι επενδύοντας σε πιο επικίνδυνα alt-νομίσματα. Εν πάση περιπτώσει, αναλύοντας την κυριαρχία ενός νομ’ισματος εκτός του Bitcoin, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε το αντίθετο, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα alt-coin μπορεί να καταλήξει σε μια άπληστη συμπεριφορά για αυτό το συγκεκριμένο νόμισμα.

Τάσεις (10%)

Συλλέγουμε δεδομένα του Google Trends για διάφορα ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονται με το Bitcoin και υπολογίζουμε αυτούς τους αριθμούς, και ειδικότερα την αλλαγή των όγκων αναζήτησης, καθώς και άλλες προτεινόμενες δημοφιλείς αναζητήσεις. Για παράδειγμα, αν ελέγξετε το Google Trends για “Bitcoin”, δεν μπορείτε να λάβετε πολλές πληροφορίες από τον όγκο αναζήτησης. Όμως, προς το παρόν, μπορείτε να δείτε ότι επί του παρόντος υπάρχει + 1,550% αύξηση του ερωτήματος “χειραγώγηση τιμών bitcoin” στο πλαίσιο των σχετικών ερωτημάτων αναζήτησης (από τις 29/5/2018). Αυτό είναι σαφώς ένα σημάδι φόβου στην αγορά και το χρησιμοποιούμε για τον αλγόριθμό μας.

*Για να δείτε τι σημαίνουν οι όροι που χρησιμοποιούνται στην αργκό των κρυπτονομισμάτων διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο.

Πηγή: alternative.me

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here